ဆား(ဆိုဒီယမ္)ကို နည္းနည္းပဲ စားတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ပံုမွန္ၿဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပး နိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အၿပင္ ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြကို စားေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို က်ေစတဲ့ အၿပင္ ႏွလံုးနဲ႕ေသြးေၾကာေတြကိုလည္း က်န္းမာေစနိုင္ပါတယ္။
အာလူးမီးဖုတ္
မီးဖုတ္ထားတဲ့ အာလူးမွာ မဂၢနီစီယမ္နဲ႕ ပိုတက္စီယမ္ဆိုတဲ့ အာဟာရဓာတ္ နွစ္မ်ိဳးပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးက်ေစတဲ့ အစာအေနနဲ႕ထင္ရွားပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္မ်ားတဲ့ အစာက ခႏၱာကိုယ္ထဲက အပိုဆိုဒီယမ္ဓာတ္ေတြကို ကင္းစင္ေစသလို မဂၢနီစီယမ္က ေသြးစီးဆင္းမွဳကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႕ ေလ့လာမွဳအရ သိရပါတယ္။
အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားနို႕
ႏြားနို႕ေအးတစ္ဖန္ခြက္မွာ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႕ ဗီတာမင္ဒီ အာဟာရ ဓာတ္နွစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ၿပီး ေသြးတိုးကို 3-10%ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါ့အၿပင္ ႏွလံုးေရာဂါၿဖစ္နိုင္တဲ့ အႏၱရာယ္ကိုလည္း15% ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။တၿခားေလ့လာမွဳအရ ကယ္လ္စီယမ္ပမာဏ နည္းနည္းပဲမွီ၀ဲ သူေတြအေနနဲ႕ ေသြးတိုးနိုင္ေၿခ ၿမင့္မားတယ္လို႕သိရပါတယ္။
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးက နွလံုးက်န္းမာေရးကို မေကာင္းေစဘူးလို႕ ထင္ထားၾကပါတယ္။ လတ္တေလာ ေလ့လာမွဳအရ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ အကာဟာ ေသြးတိုးကို က်ေစတယ္လို႕ အေမရိကန္ဓာတု အဖြဲ႕အစည္းဆိုင္ရာ အစည္းအေ၀း အရ သိရပါတယ္။ ၾကက္ဥ/ဘဲဥမွာ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္ဒီနဲ႕ တၿခားက်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
ပန္ေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပန္းေဂၚဖီ ေဂၚဖီထုပ္စတာေတြမွာ ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပး နိုင္တဲ့ မဂၢနီစီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႕ ပိုတက္စီယမ္တို႕လို သတၱဳဓာတ္ အမ်ားအၿပား ပါ၀င္ပါတယ္။ တိရိစၦာန္ေတြကိုေလ့လာမွဳတစ္ခုအရ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းပါတဲ့ အစာစားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါနဲ႕ ေလၿဖတ္တာတို႕ကိုေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႕ သိရပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ၿဒပ္ေပါင္းေတြက ေသြးလႊတ္ေၾကာ ထိခိုက္မွဳကို ေလွ်ာ့ခ်နို္င္ပါတယ္။
မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္
ေသြးတိုးေနသူေတြ အေနနဲ႕ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ကို ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို 10 mmHg ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႕ အေမရိကန္နွလံုးအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ ေလ့လာမွဳအရ သိရပါတယ္။ မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္မွာ ပါ၀င္တဲ့ နိုက္ထရိတ္ေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး ေသြးစီးဆင္းမွဳကို ေကာင္းမြန္ေစတာ ၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ေန႕မွာ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား
ကို က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္တဲ့ အဆင့္ေရာက္ ေအာင္ထိန္းထား ေပးနိုင္ပါတယ္။
နွမ္းဆီ
နွမ္းဆီမွာပါတဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္နဲ႕ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ေတြေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြကို က်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးကို က်ေစတာ ၿဖစ္တယ္လို႕ ေလ့လာသူေတြက ယံုၾကည္ထားပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး
ေသြးတိုးကိုက်ေစတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးကိုတစ္ေန႕တစ္လံုး စားသံုးသင့္ပါတယ္။
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္
အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ နွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာပါတဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ေသြးေၾကာေတြကို ပိုမိုက်ယ္ၿပန္႕ေစၿပီး ေသြးစီးဆင္းမွဳကို ေကာင္းမြန္ ေစတယ္လို႕ ေလ့လာမွဳအရ သိရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
By-Good Health
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.